Een betonvloer buiten; doen of niet?

Een betonvloer is niet alleen geschikt voor binnenshuis, ook voor uw buitenterras is een betonnen vloer een goede optie. Woonbeton is eenvoudig op maat te maken en kan dus voor ieder formaat terras of oprit worden ingezet. In dit artikel geven we u meer inzicht over de toepassingen en zaken waar u even op moet letten.

Waar moet u op letten?

Afschot is belangrijk

Net als bij een oprit van beton, is het voor een betonvloer buiten van belang dat er altijd met een hellingsgraad wordt gewerkt. Zo kan (regen)water niet blijven staan op uw betonnen terras. Het is dus essentieel dat er een goed afschot wordt gelegd, want er is niks vervelender dan plassen water op uw betonvloer. In de winter kan dit zelfs voor gevaarlijke gladheid zorgen. Voorkom dus dat er iemand goed onderuit gaat.

Ondergrond buitenvloer

Ten eerste moet u ervoor zorgen dat het zand- of puinbed stabiel is afgetrild. Er moet minimaal 10 centimeter liggen om een betonvloer buiten aan te leggen. Controleer bij een adviseur of architect altijd de constructie van de woning en de tuin. Zo weet u zeker dat uw betonnen terrasvloer op de juiste manier wordt gerealiseerd.

Dikte van het beton

De dikte is natuurlijk afhankelijk van het zwaar geschut dat over de betonnen vloer zal komen. Trekt u de betonvloer van de oprit door naar uw voor- en achtertuin? Vraag dan altijd na welke diktes in woonbetonvloer u nodig heeft. Een betonnen oprit waar auto’s overheen rijden, moet namelijk dikker zijn dan een betonnen vloer waar alleen mensen overheen lopen. Het is aan te raden om de gehele vloer op één dikte te leggen, anders kan er wrijving komen waardoor het beton kan gaan scheuren.

Vorst

In Nederland zien we steeds minder vorst en extreem koude temperaturen. Nu kan er ooit een uitschieter zijn, waardoor de temperaturen toch flink zakken. Met een vorstrand wordt het vriezen van de ondergrond voorkomen. Wél kan hierdoor de prijs van het totaalplaatje stijgen. Hier geldt dus ook; win altijd advies in van een expert.

Welke kleuren zijn mogelijk?

Of u nu een landelijke, moderne of stoere tuin wilt, een betonvloer misstaat nergens. En niet gevreesd, u zit niet vast aan een grijze betonvloer. Deze tint zien we tegenwoordig veel in industriële interieurs. U kunt de vloer namelijk in elke gewenste kleur laten aanleggen. Grijstinten en zandkleur is momenteel erg populair onder de liefhebbers. Witte of lichte grijstinten worden zelden gebruikt. Dit is niet voor niks; deze tinten reflecteren namelijk de zon. Te donkere tinten is ook verre van ideaal. De reden hiervoor is dat donkere kleuren snel warmte snel opnemen, waardoor de warmte lang blijft hangen.

Liever een motief?

Net als kleur, kunt u ook kiezen voor een ander motief. Bent u op zoek naar een tegelformaat? Geen probleem, dit motief kunnen wij in de betonnen vloer slijpen. Zo hoeft u geen terrastegels te leggen, wat tegelijkertijd onkruid tussen de voegen voorkomt. Een betonnen terrasvloer is dus makkelijk in onderhoud en duurzaam.

Makkelijk te onderhouden

Doordat een betonvloer voor buiten gebruik door de Nederlandse weersomstandigheden veel te verduren heeft, raden wij aan om de vloer te vlinderen. Zo krijgt mos, vetten en zuren geen kans om zich te hechten en kunt u de vloer eenvoudig reinigen. Ook wordt de vloer hierdoor kras- en slijtvast. U kunt dus rustig uw tuininterieur verplaatsen, zonder bang te zijn om krassen te veroorzaken. Houd er wel rekening mee dat de betonnen vloer gladder wordt na het vlinderproces.

Ook een betonvloer buiten?

Bent u nieuwsgierig geworden naar een betonvloer buiten? Of wilt u graag meer advies over een betonvloer voor uw terras of oprit? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken. Graag bespreken we de mogelijkheden en voorzien we u van passend advies. Wilt u inspiratie opdoen? Bekijk dan de realisatie van het project voor een betonnen terrasvloer in Boekel.

Anthony Verhoeven - AV Betonvloeren

Kunnen wij uw helpen met uw vloerkeuze?

Ik hoop dat u wat wijzer bent geworden over met dit artikel over een betonvloer voor buiten. Heeft u nog vragen of interesse in een betonvloer? AV Betonvloeren is gevestigd in Veghel, Noord-Brabant, en we helpen u graag bij uw wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!