Wat is een monoliet betonvloer?

Wat is het verschil tussen een gepolierde betonvloer ten opzichte van een monoliet betonvloer? En hoe zit dat dan met een gevlinderde betonvloer? Dat zijn vragen die we regelmatig krijgen. Tijd voor duidelijkheid dus!

Om het kort te zeggen; afgezien van de naam zijn monoliet betonvloeren, gepolierde betonvloeren en gevlinderde betonvloeren hetzelfde. De verschillende termen worden gebruikt door de verschillende doelgroepen. In de volksmond spreken we van een gevlinderde betonvloer, de Belgen noemen het een gepolierde betonvloer en in de Bouwsector wordt er gesproken over een monolitisch afgewerkte betonvloer. Van de laatste komt dus ook de benaming van een monoliet betonvoer. Het woord monoliet is afkomstig uit het Grieks. Mono betekent één en lithos betekent steen. Monoliet of monolitisch vertaald dus letterlijk naar één steen.
Een monoliet betonvloer wordt altijd met een wapeningsnet aangebracht, dit net zorgt er voor dat de gevlinderde betonvloer constructief sterker is. Dit wapeningsnet wordt op de vloerverwarming geplaatst. Vervolgens wordt de betonvloer met een minimale dikte van 7 cm op de vloerverwarming en de wapening. De monoliet betonvloer wordt vervolgens afgewerkt met behulp van een vlindermachine. Met behulp van deze machine krijgt de vloer een sterke, gladde en verdichte toplaag. Omdat de toplaag in combinatie met de betonvloer een massa vormen spreken we van een monoliet betonvloer.

Wat zijn voordelen van monoliet betonvloeren.

Waarom zou u kiezen voor een monoliet betonvloer? Wat zijn precies de voordelen en meerwaarde ten opzichte van andere vloeren? Een monoliet betonvloer is dichter qua structuur dan een zandcement dekvloer (woonbeton). Hierdoor is er minder lucht aanwezig in de vloer waardoor de vloerverwarming hierdoor beter en makkelijker de warmte afgeeft. Hierdoor bespaart u op stookkosten. De meeste betonvloeren worden geheel naadloos gelegd, zo ook de monoliet betonvloer. Een naadloze betonvloer straalt rust uit in elk gedeelte van uw huis. Ook is de vloer op deze manier gemakkelijker schoon te houden. Daarnaast is een gevlinderde betonvloer een super sterke vloer die jarenlang slijt- en krasvast blijft.

Anthony Verhoeven - AV Betonvloeren

Kunnen wij uw helpen met uw vloerkeuze?

Ik hoop dat u wat wijzer bent geworden over met dit artikel over gietvloer of woonbeton vloer. Heeft u nog vragen of interesse in een betonvloer? AV Betonvloeren is gevestigd in Veghel, Noord-Brabant, en we helpen u graag bij uw wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!