Kan ik een woonbeton vloer zelf aanleggen?

Droomt u ervan om die strakke, moderne woonbetonvloer in uw huis te hebben? Dat begrijpen we volledig! Het is een ware trend en geeft elke ruimte een robuuste en tegelijkertijd elegante uitstraling. Maar voordat u enthousiast aan de slag gaat met dit doe-het-zelf-project, willen we u graag wijzen op een aantal belangrijke aspecten.

Bent u voornemens om uw woonbeton vloer zelf aan te brengen? Lees dan onderstaand artikel door zodat u goed weet waar u aan begint. Toch liever een professioneel bedrijf inschakelen voor het aanleggen van uw woonbeton vloer? AV Betonvloeren is gespecialiseerd in woonbeton en helpt u graag. Neem gerust vrijblijven contact op voor meer informatie of een offerte.

Goede voorbereiding is het halve werk

Allereerst, onderschat u niet de voorbereidende werkzaamheden die komen kijken bij het leggen van een woonbetonvloer. De ondergrond moet egaal en vrij van oneffenheden zijn, iets wat zonder de juiste expertise een hele klus kan zijn. Misschien komt u er halverwege achter dat de ondergrond niet geschikt is, en dat zou zonde zijn van uw tijd en inzet.

Hou er rekening mee dat u voldoende ruimte creëert voor de betonlaag. Woonbeton wordt nog wel eens vergeleken met een gietvloer. Echter zijn er wezenlijke verschillen tussen de twee, waarbij de dikte van de laag wellicht de meest opvallende is. Een gietvloer is slechts een paar millimeter dun en daarmee ook een stuk gevoeliger voor slijtage. Een woonbeton vloer in de kwaliteit die AV Betonvloeren legt is 8 tot 12 cm dik en nagenoeg onverwoestbaar.

Het perfecte betonmengsel

Het creëren van het perfecte betonmengsel is geen kinderspel. Het vergt kennis van de juiste verhoudingen van materialen om een sterk en duurzaam mengsel te krijgen dat de basis zal vormen van uw droomvloer. Een kleine misstap in deze fase kan leiden tot een vloer die niet aan uw verwachtingen voldoet.

Het gieten van de woonbeton vloer

Het lijkt misschien simpel, een vloer gieten en gladstrijken, maar er komt eigenlijk veel bij kijken. Een essentieel onderdeel in het proces van het leggen van een woonbetonvloer is het gelijkmatig gieten en nivelleren van het beton. Dit houdt in dat het beton over de vloer wordt verspreid op zo’n manier dat er een perfect vlakke ondergrond ontstaat.

Als u hier geen ervaring mee heeft, kan het een behoorlijke uitdaging zijn om het beton op de juiste manier te verspreiden en glad te strijken. Het is niet zomaar een kwestie van het beton uitgieten en hopen op het beste. Nee, het vergt een bepaalde techniek en een goed oog voor detail om ervoor te zorgen dat het oppervlak echt glad en egaal wordt.

Vergeet de betonmatten niet

Betonmatten zijn noodzakelijk. Het juist plaatsen van de betonmatten komt erg nauwkeurig. Het is niet even eerst een laag beton storten van ongeveer de helft van de totale dikte van de vloer en daarop betonmatten leggen. Waarna de rest van het woonbeton wordt gestort. Het toevoegen van een betonmatten bij het aanbrengen van een woonbeton vloer is van cruciale betekenis om diverse redenen. Allereerst helpt dit raster om de structurele integriteit van de vloer te waarborgen, aangezien het beton, een materiaal dat inherent sterk is in het weerstaan van compressiekrachten maar relatief zwak in het weerstaan van trekkrachten, wordt gecomplementeerd door het staal dat uitstekend is in het opvangen van deze trekkrachten.

Het raster functioneert dus als een wapening die de vloer helpt om belasting gelijkmatiger te verdelen en daarmee het risico op scheurvorming reduceert. Bovendien vergroot het gebruik van dit stalen raster de duurzaamheid van de vloer, waardoor deze beter bestand is tegen de impact van dagelijkse slijtage, wat de levensduur van de vloer verlengt. Ten slotte voorkomt een correct geplaatst en ontworpen stalen raster van betonmatten ook potentiële problemen die zich kunnen voordoen tijdens het uithardingsproces.

Wees zeer scherp op oneffenheden

En dan hebben we het over het belang van het voorkomen van oneffenheden, iets wat makkelijker gezegd is dan gedaan. Oneffenheden kunnen namelijk leiden tot allerlei problemen in de toekomst, denk aan moeilijkheden met het plaatsen van meubels of struikel gevaar. Bovendien kunnen ze simpelweg afdoen aan de esthetische waarde van uw vloer; in plaats van een strak en modern uiterlijk, krijgt u een vloer die er hobbelig en onverzorgd uitziet.

Dus, al met al is het gelijkmatig gieten en nivelleren van het beton een klus die precisie en vaardigheid vereist. Het is echt een kunst op zich, waarbij elke stap met zorg en aandacht moet worden uitgevoerd om het gewenste resultaat te bereiken.

Het is dan ook geen overbodige luxe om voor deze klus een expert in te schakelen die precies weet hoe hij een perfecte, egale vloer moet creëren. Zo voorkomt u hoofdpijn achteraf en bent u verzekerd van een mooi eindresultaat waar u jarenlang van kunt genieten.

Vlinderen maakt uw betonvloer vele malen sterker

Na het gieten en nivelleren van het beton, komt een stap die niet overgeslagen mag worden: het vlinderen van uw betonvloer. Misschien vraagt u zich af wat dit precies inhoudt. Vlinderen is een techniek waarbij de betonvloer wordt gepolijst met behulp van een zogenaamde vlindermachine, een apparaat met roterende bladen die het oppervlak van het beton schuren en polijsten.

Maar het gaat niet alleen om het creëren van een mooi, glad oppervlak; vlinderen maakt de vloer ook vele malen sterker. Door het oppervlak te verdichten, wordt de vloer resistenter tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil. Het resultaat is een vloer die niet alleen mooi oogt, maar ook een hoge slijtvastheid heeft, wat betekent dat hij minder snel zal slijten over de tijd.

Bovendien helpt het vlinderen bij het realiseren van die prachtige, natuurlijke glans die zo kenmerkend is voor woonbeton vloeren. Het geeft uw vloer die finishing touch, die het verschil maakt tussen een “goede” vloer en een “geweldige” vloer.

Woonbeton vloer zelf leggen? Of toch laten leggen?

Het is natuurlijk heel verleidelijk om zelf aan de slag te gaan met het leggen van een woonbeton vloer en we bewonderen uw enthousiasme. Echter, gezien de complexiteit en de precisie die vereist is bij elke stap van het proces, adviseren wij u met klem om deze taak over te laten aan een professional. Zo kunt u straks genieten van een prachtige, strakke vloer waar u jarenlang plezier van zult hebben, zonder de stress en de mogelijke teleurstellingen die komen kijken bij een doe-het-zelf project.

AV Betonvloeren is gespecialiseerd in woonbeton

AV Betonvloeren is gespecialiseerd in het leggen voor woonbeton vloeren. Dit doen wij al vele jaren waardoor u bij ons kunt vertrouwen op deskundigheid en kwaliteit. We gaan graag samen met u aan de slag om ook voor u een mooie woonbeton vloer neer te leggen. Wij richten ons met name op de regio Veghel, maar ook buiten deze regio bent u van harte welkom. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw vloer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Anthony Verhoeven - AV Betonvloeren

Kunnen wij uw helpen met uw vloerkeuze?

Ik hoop dat u wat wijzer bent geworden met dit artikel over het wel of niet zelf aanbrengen van een woonbeton vloer. Heeft u nog vragen of interesse in een betonvloer? AV Betonvloeren is gevestigd in Veghel, Noord-Brabant, en we helpen u graag bij uw wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!