Wilt u een betonlook vloer?

Betonlook is tegenwoordig erg populair onder interieur liefhebbers. Betonlook vloeren passen goed bij verschillende interieurstijlen, van industrieel tot Scandinavisch en modern tot rustiek. Ze kunnen worden gecombineerd met diverse kleurenpaletten en meubelstijlen, waardoor ze geschikt zijn voor zowel woningen als commerciële ruimtes. Een betonlook kan op diverse manieren worden gerealiseerd. Denk aan een beton ciré coating, gietvloer of tegels. Maar wie niet alleen voor uiterlijke schijn wil gaan, kiest niet voor een betonlook maar voor echt woonbeton. In dit artikel geven we u meer uitleg over de voor- en nadelen van woonbeton ten opzichte van alternatieven die de betonlook slechts simuleren.

Betonlook of toch liever woonbeton?

Vaak worden termen als beton ciré vloer, gietvloer en woonbeton vloer door elkaar gebruikt. Ten onrechte, want de kwaliteit is op meerdere punten niet te vergelijken. Dit heeft ten eerste te maken met de samenstelling van het materiaal, maar zeker ook met de manier van aanbrengen.

Een vloer vervangen betekent nogal wat. Meubilair moet aan de kant, u kunt even geen gebruik maken van het woonoppervlak en u bent kosten kwijt. Kortom; dat doet u liever in één keer goed. Toch?

Het grote voordeel van een betonlook vloer ten opzichte van een echte woonbeton vloer, is het feit dat deze vaak direct over de bestaande vloer gelegd kan worden. Als u echter een betonlook vloer voor uw nieuwbouw woning, renovatie of aanbouw zoekt is dit uiteraard al geen noemenswaardig voordeel meer. In dit geval raden we dan ook sterk aan om voor de optie te kiezen waar u decennia lang van kan genieten: écht beton.

Woonbeton blíjft mooi

Echte betonnen vloeren zijn extreem duurzaam en kunnen tientallen jaren mee. Ze zijn bestand tegen zware belastingen en slijtage, waardoor ze geschikt zijn voor drukke ruimtes en commerciële toepassingen. Beton ciré en gietvloeren met betonlook kunnen duurzaam zijn, maar kunnen minder weerstand bieden tegen krassen en slijtage in vergelijking met massief beton.

Het verschil in duurzaamheid tussen een echte woonbeton vloer en beton ciré of gietvloeren met betonlook kan voornamelijk worden verklaard door de constructie en samenstelling van de materialen. Echte betonnen woonvloeren worden gemaakt door het mengen van cement, zand, grind en water. Het resulterende betonmengsel storten wij bij AV Betonvloeren maar liefst 8 to 12 cm dik, waarna het verhardt tot een solide en sterke vloer. Beton heeft van nature een hoge weerstand tegen belasting en slijtage, waardoor het geschikt is voor intensief gebruik in drukke ruimtes en commerciële omgevingen zoals een winkelpand of restaurant.

Woonbeton in de badkamer

Betonlook vertoont slijtageplekken

Beton ciré en gietvloeren met betonlook zijn echter samengesteld uit verschillende materialen, zoals harsen, cement, bindmiddelen en pigmenten. Deze materialen bieden niet dezelfde slijtvastheid als massief woonbeton.

Bij beton ciré coatings en gietvloeren wordt een dunne laag van enkele millimeters dik aangebracht op een bestaande ondergrond, zoals een vloer of wand. Hoewel de afwerkingslaag hard kan zijn, is deze niet zo dik en sterk als een massieve betonnen vloer. Hierdoor zijn alternatieven voor een betonlook meer vatbaar voor krassen en slijtage, vooral in drukbezochte gebieden. Zo wordt vaak na verloop van tijd duidelijk zichtbaar waar in huis het meest wordt gelopen of gezeten. De strakke look waar u verliefd op werd toen de vloer net was gelegd, is daarmee toch behoorlijk aangetast.

Woonbeton geeft uw pand karakter

Een echte betonnen vloer heeft een authentieke uitstraling met een uniek patroon en unieke textuur. Het natuurlijke uiterlijk van beton kan een rustieke, industriële of minimalistische sfeer creëren, afhankelijk van de afwerking en het kleurenpalet. Beton ciré en gietvloeren met betonlook proberen het uiterlijk van beton te imiteren, maar kunnen niet dezelfde natuurlijke charme en textuur bieden.

Beton is een veelzijdig materiaal dat op verschillende manieren kan worden gebruikt. Met echte betonnen vloeren kun je verschillende afwerkingen en texturen creëren. Deze variëteit aan afwerkingen is moeilijker te bereiken met beton ciré of gietvloeren met betonlook.

AV Betonvloeren komt ook in Gemert

Woonbeton met vloerverwarming? Geen probleem!

Men denkt nog wel eens dat woonbeton koud aan de voeten is. Gelukkig kunnen wij u verzekeren dat uw vloer gewoon heerlijk comfortabel warm kan aanvoelen. Een vloer van woonbeton kan net zo goed worden gecombineerd met vloerverwarming als een betonlook vloer. Op dit punt scoren beide opties dus even goed.

Gemakkelijk schoon te houden

Nadat we een betonvloer leggen wordt deze gevlinderd. Met dit proces maken we de vloer extra stevig. Daarna kunnen we de vloer op diverse manieren impregneren waardoor de vloer vuilafstotend wordt en geen vloeistoffen opneemt. Dat maakt dat een vloer van woonbeton zeer eenvoudig schoon te houden is. Omdat alternatieven zoals gietvloeren gemakkelijker krassen, kan de beschermende bovenlaag bij deze vloeren worden aangetast. Dit zorgt ervoor dat vuil zich gemakkelijker hecht aan het oppervlak. Op dit punt scoort woonbeton dus beter dan een betonlook vloer!

Is betonlook voordeliger dan woonbeton?

Dat ligt er met name aan of er wel of niet een bestaande vloer aanwezig is. Een betonlook vloer kan namelijk vaak over een bestaande vloer worden geplaatst. Dit is met een echte betonvloer niet mogelijk. Wanneer de oude vloer eerst moet worden verwijderd, kunt u zich voorstellen dat deze kosten erbij komen. Wilt u echter een betonnen woonvloer aanleggen in uw nieuwbouw woning, aanbouw, terras of oprit? Dan is bovenstaand punt niet aan de orde en ligt de prijs voor een woonvloer vaak lager dan de prijs voor een betonlook vloer. De gewenste manier van nabehandelen en gekozen laagdikte en kwaliteit van een betonlook vloer heeft echter invloed op dit prijsvergelijk. Laat u goed adviseren over de voor- en nadelen van alle specificaties zodat u zeker weet dat u geen appels met peren vergelijkt.

Kunnen wij uw helpen met uw vloerkeuze?

Wilt u graag een vloer met betonlook? AV Betonvloeren kiest voor kwaliteit en legt alleen échte betonvloeren, waar u vele malen langer van kunt genieten dan betonlook alternatieven. Meer weten? Wij zijn gevestigd in Veghel, Noord-Brabant en we helpen u graag met persoonlijk advies. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Of u nu op zoek bent naar een woonbeton vloer voor uw woning of winkel, uw oprit of uw terras; wij verzorgen het voor u. Bekijk onze projecten voor meer inspiratie!

Anthony Verhoeven - AV Betonvloeren