Woonbeton in renovatiewoning toepassen? Doen!

Wel of geen woonbeton in een renovatiewoning? Deze vraag krijgen wij met regelmaat. Heeft u een oudere woning of boerderij gekocht en bent u zich aan het oriënteren over de woonvloer? Of overweegt u woonbeton voor uw renovatieproject? Weet dan dat een woonvloer van beton ideaal is.

Oudere woning of boerderij

U heeft een oudere woning of boerderij gekocht die u helemaal naar wens wilt renoveren.  Misschien laat u alleen de buitenmuren staan. Maar ook als u het iets minder rigoureus aanpakt, is de vloer vaak een onderdeel van de renovatie.  Bijvoorbeeld omdat de houten vloer aan vervanging toe is, of omdat u betere isolatie of vloerverwarming wilt. Alleen al om het leidingwerk te vernieuwen is het verstandig om de vloer te vervangen. Als de vloer er dan toch uit is kunt u alle kanten op. U begint als het ware weer met een schone lei.

Betonvloer op het zand isoleren

Tijdens de renovatie, maar zeker ook bij nieuwbouw, kunt u ervoor kiezen om de betonvloer direct als constructievloer en woonvloer aan te brengen. U brengt de isolatie dan aan op het zandbed. Een woonbeton vloer kent een minimale dikte van 12 centimeter en kan daardoor direct als constructievloer dienen. Het is dan wel belangrijk dat deze juist is aangebracht.

Omdat u deze direct op het zandbed wilt aanbrengen, kunt u samen met het bedrijf dat de vloer aanbrengt kijken naar welke ruimtes u op deze wijze wilt invullen en hoe u op het zandbed wilt isoleren. U kunt hierbij denken aan isolatieplaten van EPS, XPS of PIR. Houd daarbij wel rekening met de hoogte van de betonvloer die nog gestort moet worden. Minimaal 12 centimeter gemeten vanaf bovenzijde isolatieplaten.

Een tip!

Neem contact op met het bedrijf dat de woonvloer komt storten, of laat uw aannemer dit doen. Wij van AV Betonvloeren komen altijd kijken en geven advies voordat wij een offerte uitbrengen. Zo krijgt u de vloer die u nodig heeft en voorkomt u problemen achteraf. Door een juiste afstemming weet u waarop u moet letten.

Vloerverwarming in de woonvloer verwerken

Tijdens renovatieprojecten komen vragen over vloerverwarming vaak voor. Ook hierbij is het van belang om gezamenlijk te kijken wat er nodig is voordat u de woonvloer van beton laat aanbrengen. Niet alleen een stabiel zandbed en de juiste isolatieplaten spelen hierbij een rol. Ook de bewapening in de beton.

Vlinderen woonbeton voor unieke uitstraling

Na het storten van de woonbeton vloer is de afwerking erg belangrijk. Zo geeft een gevlinderde betonvloer een unieke uitstraling die goed past bij een modern en stijlvol interieur. Ideaal voor uw renovatiewoning. Na het storten van het beton is een bepaalde droogtijd nodig waarna de vloer gevlinderd kan worden met een speciale machine. Door te vlinderen krijgt de vloer zijn compacte structuur met een typische wolkachtige uitstraling. Na het vlinderen is de vloer beter verdicht maar heeft nog een ruwe structuur. Door de vloer nog meerdere keren te polijsten, krijgt deze zijn uiteindelijke glans en uitstraling.

Kleur en afwerking brengen vloer tot leven

Normaal gesproken kent beton een natuurlijke grijze kleur, maar door toevoeging van kleurpigmenten tijdens het vlinderen kan de kleur en uitstraling van de vloer worden beïnvloed.  Het eindresultaat is afhankelijk van een aantal factoren zoals:

  • De wijze van vlinderen
  • Toevoeging van pigmenten
  • Het polijsten van de vloer
  • Het impregneren van de vloer

Een onderhoudsvrije woonvloer

Na het vlinderen is het mogelijk om de woonvloer te laten impregneren waardoor er een beschermlaag ontstaat. Deze beschermlaag vermindert de kans dat vloeistoffen of andere materialen die afgeven vlekken veroorzaken in uw vloer. Door het aanbrengen van de beschermlaag creëeren we een onderhoudsvrije woonvloer van beton.

Betonvloer voor uw renovatiewoning of boerderij nodig?

Heeft u een betonvloer voor uw renovatiewoning of boerderij nodig? Of wilt u direct een woonbeton vloer laten aanbrengen? Vanuit AV Betonvloeren verzorgen wij beiden.

Anthony Verhoeven - AV Betonvloeren

Kunnen wij uw helpen met uw woonvloer keuze?

Ik hoop dat u wat wijzer bent geworden over met dit artikel over woonbeton als vloer bij uw woningrenovatie. Heeft u nog vragen of interesse in een betonvloer? AV Betonvloeren is gevestigd in Veghel, Noord-Brabant, en we helpen u graag bij uw wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!